echtscheiding

De waarde van een mediator bij een echtscheiding

Een echtscheiding is vaak een emotioneel en moeilijk proces om doorheen te gaan. Er zijn veel dingen die moeten worden opgelost en de communicatie tussen de gescheiden partners kan vaak worden bemoeilijkt door emoties en rancune. Dit is waar een mediator van onschatbare waarde kan zijn. In deze blogpost gaan we dieper in op wat een mediator (Mediation in Ede) doet en waarom het de moeite waard is om er een in te schakelen bij een echtscheiding.

Wat is een mediator?

Een mediator is een neutrale partij die optreedt als bemiddelaar tussen de twee partijen die bij een scheiding betrokken zijn. Hun doel is om een oplossing te vinden die voor beide partijen acceptabel is en om te voorkomen dat een zaak voor de rechter moet komen. De mediator speelt een belangrijke rol bij het opstellen van de formele juridische documentatie die nodig is voor de scheiding, zoals huwelijksovereenkomsten, alimentatieregelingen, enz. Een mediator is geen advocaat en heeft geen zeggenschap over de uiteindelijke beslissingen die worden genomen, maar hun rol is om de communicatie tussen de partners te verbeteren en tot overeenstemming te komen.

De voordelen 

De voordelen van het gebruik van een mediator zijn divers. Ten eerste helpt de mediator bij het verminderen van de stress en de emoties die vaak gepaard gaan met de scheiding. In plaats van dat elke persoon zijn of haar advocaat raadpleegt, hebben beide partners één mediator waardoor er minder communicatiefouten ontstaan en er een meer ontspannen sfeer ontstaat. Ten tweede is een mediator vaak veel sneller en goedkoper dan het volgen van de formele juridische procedures die nodig zijn voor een scheiding. Ten slotte kunnen de oplossingen die door de mediator worden voorgesteld, vaak meer maatwerk bieden dan in de rechtszaal, waar de procedurele aard van de zaak kan leiden tot standaardoplossingen.

Op zoek naar een mediator

Bij het zoeken naar een mediator is het belangrijk om een geaccrediteerde mediator te vinden die gespecialiseerd is in echtscheidingen. Een mediator moet voldoen aan specifieke normen en een erkende opleiding hebben voltooid. Het is ook raadzaam om iemand te vinden die ervaring heeft in scheidingen die vergelijkbaar zijn met die van jou.

Samenvatting

Het gebruik van een mediator tijdens een echtscheiding kan van onschatbare waarde zijn. Door het verminderen van de stress en emoties, het bieden van oplossingen op maat en door goedkoper en sneller te zijn dan procedures in de rechtbank, kan een mediator helpen bij het vinden van een acceptabele oplossing voor beide partners. Als je op zoek bent naar een mediator, zorg er dan voor dat je iemand vindt die voldoet aan de bovenstaande normen en ervaring heeft met situaties die lijken op de jouwe.

Bron: Circles-mediation.nl

 

​​

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *